MENU


 737 810 265    info@nosenideti.cz

Ergonomická nosítka – F.A.Q.

18. 11. 2010
Vybíráme nosítko

Jak vybrat ergonomické nosítko? Informace o nosítkách, rozměry, rady podle čeho vybírat a také odpovědi na časté otázky týkající se nosítek...

Update: článek nyní už ve věku nosítkové rozmanitosti trochu stručný, ale některá nosítka jsou stále na trhu a tak i tak pomůže...

 

Ergonomická nosítka - FAQ
aneb nepříliš stručný úvod do charakteristik ergonomických nosítek pro rodiče, kteří se nemohou rozhodnout :)

Pokud se rozhodnete pro koupi nosítka pro miminko, najdete v kamenných obchodech i na internetu množství látkových nosítek nejrůznějších tvarů a funkcí. Dlouho byly dostupné dva základní typy nosítek: klokanky a krosničky.

Klokanky jsou nosítka, která poznáte podle úzkého pruhu látky mezi nožičkama miminka, většinou určená jen pro nošení na břiše čelem k nosiči i čelem dopředu. Ke kapse pro dítě pak jsou přidělané popruhy k připevnění k těle nosiče. Klokanky bávají výrobci určeny pro děti od narození do 1 roku. Krosničky jsou nosítka s pevnou kovovou samonosnou konstrukcí, ve které je sedátko pro dítě, mají mohutný bederní pás a ramenní popruhy pro rodiče. Často jsou vybaveny pláštěnkou, úložnými prostrory a podobně. Jsou výrobci určeny pro děti od 6 měsíců.

Tyto typy nosítek mají své nedostatky. Klokanky často nejsou na dítěti dotáhnout tak, aby se v nich nebortilo do stran, nožičky mu visí dolů, což často vede k prohybu zad dozadu do luku a to pro páteř miminka zdaleka není šetrná poloha. To samé platí i pro polohu čelem ven, kdy je dítě v záklonu, nemá si o co opřít hlavičku. Nošení často nebývá pohodlné ani rodičům, proto s klokankami nosí nejčastěji právě malé lehké děti a dítě starší 8 měsíců v klokance vidíte málokdy. Krosny jsou pak díky sedačce, ve které dítě sedí bez opory jako na židličce, vhodné pro děti, které už samy jistě sedí - to bývá průměrně v 8 měsících, delší časové úseky ale dít vydrží samo sedět až později. Krosny jsou poměrně mohutné, jsou určeny pro outdoorové vyžití, těžko v nich budete poponášet batole v nemoci doma, nebo při pochůzkách po městě a hřištích, kdy je třeba často "nastupovat a vystupovat".

Proto místo na trhu zaplnila ergonomická nosítka. Vycházejí z tradičních asijských nosítek MeiTai (obdélník zádové opěrky a k němu přišité dlouhé ramenní popruhy a popruhy k zavázání v pase) Jejich moderní nástupci mají středně polstrované bederní pásy, díky kterým se váha dítěte rozloží do boků. Rodiče zvládnou bez potíží nosit i těžší batolata, která také mohou přesunout na záda. Zádová opěrka je šitá mezi nožičkami poměrně široce, takže jsou děti usazeny podle nejnovějších poznatků ortopedů a fyzioterapeutů - nožičky roztažené od sebe, kolínka alespoň stejně vysoko jako zadeček, pouze čelem k nosiči. Malá miminka jsou kryta látkou až po krček, mohou být v nosítku schoulená do klubíčka, což je pro jejich záda nejšetrnější. Zádová opěrka jde jednoduše dotahovat - miminko může být těsně přitaženo k tělu nosící osoby, nehroutí se do stran, ani se nezaklání. Ergonomická nosítka jsou v převážné většině vybavena opěrkou hlavičky - jakmile dítě usne, je možné hlavičku zajistit před náhlým záklonem.

Snažíme se do našheo obchodu vybírat nosítka, která jsou pro rodiče co nejpraktičtější a pro děti co nejšetrnější. Všechna máme vyzkoušena na vlastních dětech a všechna můžeme doporučit. Samozřejmě jsou i mezi nimi rozdíly, každý výrobce se snaží přijít se svým konceptem. Proto přinášíme přehled našich nosítek se základním popisem a naším doporučením, pro jak staré děti a pro jaké rodiče jsou ideální.

ERGO baby carrier

Průkopnické nosítko, díky němuž jsou nyní ergonomická nosítka oblíbená po celém světě. Všechna nosítka vyrobena v Číně. Momentálně jsou dostupné 3 střihové typy:

klasické Ergo - šíře zádové opěrky 34cm, výška 37cm - díky těmto rozměrům do nosítka většina miminek doroste kolem 4.-5. měsíce věku, od zhruba 8-10 měsíců už mají ručičky z nosítka venku, což je vzhledem k jejich samostatnému sezení vpořádku. Nosítko je šité bytelně, má poměrně měkký bederní pás, který není nijak zvlášť široký, takže si ho kolem pasu dotáhnou dobře i velmi štíhlé maminky a je pohodlný. Ramenní popruhy jsou bohatě polstrované, patří k nejpohodlnějším. Bohužel mají ale danou délku a nejsou překřížit za zády, takže velmi štíhlým a vzrůstem malým maminkám by mohly být dlouhé, miminko by nešlo dobře dotáhnout. Pro střední a vyšší dámské postavy (kolem 165cm) a i pro tatínky je nosítko vhodné bez výhrad. Na nosítku je sympatická opěrka hlavičky a její připínání k ramenním popruhům na patentky - je to jednoduché a bezhlučné. Výhodou je také našitá kapsa na vnější části nosítka, ve které můžete přenášet drobnosti typu peněženky, plenky, mobilu a podobně.

ergonomické nosítko Ergo baby carrier

Ergo Sport - šířka a výška zádové opěrky je obdobná jako u klasického typu. Nosítko má jiný tvar bederního pásu - je širší a tvarovanější. Nejmenší obvod je 72cm, maximum 125cm. Liší se také provedením zádové opěrky - spodní část a horní část jsou rozděleny, mězi nimi nosítko větrá. Zádová opěrka je stejně vysoká jako u klasického Erga, není uvnitř nijak zvlášť polstrovaná, je velmi lehoučká a působí prodyšně. V horní části je kapsička, do které je možné schovat a přenášet opěrku hlavičky. Sport je cílené na tatínky - má delší polstrování na ramenních popruzích a také delší popruh u bederního pásu, takže je vhodné od maminek střední výšky (165cm) až po vysoké tatínky s většími konfekčními velikostmi.

Ergo Performance - jako jediné je z umělých materiálů. Zádová opěrka je vysoká 40cm a široká 34cm - je tedy vhodná pro děti od 5 měsíců a díky několika málo centimetrů navíc vhodnější i pro starší batolata. Umělé materiály umožnily použítí prodyšné a pružné pleteniny v oblasti zadečku, takže se zádová opěrka dobře miminku přizpůsobí a jak dětem zadeček zo opěrky zapadá, s dětmi v omezené míře také maličko roste - do výšky i do šířky. Ramenní popruhy jsou vycpané tvrdší pěnou - jsou velmi střídmé a "placaté", přitom celkem pohodlné. Pěna ale není ohebná do stran v oblasti podpaží a protože mají popruhy jasně danou délku a tvar, bude nosítko opět vhodné pro maminky od výšky 165cm středních konfekčních velikostí až pro ne extrémně vysoké tatínky. Opěrka halvičky je skrytá ve vnitřní kapse a zajímavým doplňkem je možnost připevnit pomocí plastových spon pod dítě "kabelku" na drobnosti.

K Ergu je možné dokoupit samostatnou novorozeneckou vložku, která nosítko vyplní a můžete nosit i nejmenší miminka buď v leže (starší typ vložky) nebo ve vertikální poloze (novější typ).

Ergo je velmi jednoduché nosítko, výrobce sází najednoduchost použití. Nemá příliš moc věcí k nastavování a většinou se zamlouvá rodičům, kteří chtějí nosit co nejjednodušeji.

MANDUCA

Nosítko Německého výrobce - základní barvy vyrobené v Číně, limitované serie v ČR.

Manduca má zádovou opěrku šíře 34cm a výšku 34cm, rozepnutím zipu pak opěrku prodloužíte na 40 cm. Nosítko je tak velikostně vhodné pro děti od 4-5 měsíců, díky spíše delší zádové opěrce je pak vhodné i pro odrostlejší batolata. Manduca má integrovanou vložku pro nejmenší miminka, můžete s ní tedy nosit ve vertikální poloze velmi jednoduše i novorozence.

Bederní pás patří k nejtvrdším, je tvarovaný a polstrování patří k nejširším, stáhnout se dá na 74cm - pokud bude chtít štíhlá maminka (konf. velikost 38 a méně) nosit bederní pás utažený výš v pase, velmi pravděpodobně jí nepůjde dost dotáhnout, je třeba nosit nosítko níž na bocích. Maximální obvod bederního pásu je 140cm.

ergonomické nosítko Manduca

Ramenní popruhy patří ke středním, dají se na několika místech zkracovat, takže se přizpůsobí většině lidí i drobným ženám. Výborná je při nošení na břiše možnost překřížit ramenní popruhy za zády - nošení je pohodlnější, ramenní popruhy se jakoby ještě více zkrátí a nosit tak mohou i velmi drobné maminky.

Nosítko je oblíbené především pro svou univerzálnost - možnost použití intenzivně od narození až po cca 2,5leté děti, k občasnému poponášení ale zvládne i děti starší. Manduca se dá také nastavit na naprostou většinu postav nosících rodičů, od drobných maminek až po vyšší a mohutnější tatínky.


LILIPUTI

Nosítko Maďarského výrobce, vyrobené v Evropě.

Nosítko má zádovou opěrku širokou těsně u bederního pásu 29cm (o pár cm výš 33cm) a vysokou 39cm. Doporučujeme ho pro děti od 3-4 měsíců až do přibližně 2 let, poté k občasnému poponášení užší zádová opěrka už přecijen nepodpírá nožičky příliš pohodlně.

Bederní pás patří k tužším, není příliš široký, takže půjde v pase dobře dotáhnotu i velmi štíhlým maminkám - minimum 60cm, maximum 125cm.

Ramenní popruhy jsou bahatě polstrované a patří k nejpohodlnějším. Mají jasně danou délku, takže by mohly být drobným a velmi štíhlým maminkám dlouhé, miminko by nemuselo jít dostatečně přitáhnotu k tělu. Liliputi je tedy vhodné pro maminky střední výšky a pro běžně rostlé tatínky.

 

ergonomické nosítko Liliputi

Opěrka hlavičky je prostorná, dá se od nosítka odepnout, připnutá se ale nedá schovat a visí vně. Je to jen estetická záležitost, protože je tak alespoň vždy připřavená k použití. Zapíná se pomocí tkanic podšitých suchým zipem. Suchý zip tkanice vystuží, takže se s nimi manipuluje snadno, je ale třeba dotáhnout opěrku na spícím miminku dobře hned napoprvé, rozepínání suchého zipu by ho mohlo probudit.

Nosítko je ekonomické a velmi jednoduché, ocení ho rodiče, kteří se nechtějí s nosítkem moc nastavovat a kteří hledají levnou variantu.

 

BONDOLINO

Nosítko vyrobené v Indii, které se nezapíná pomocí plastových spon, ale v pase má suchý zip. Ramenní popruhy jsou velmi dlouhé, dotahují se ručně a dotažené se zavazují v pase. Nosítko má zádovou opěrku vysokou 36cm, základní šířka je 25cm, po přidání rozšiřujících klínků v olasti stehýnek miminka pak 33cm. Nosítko je podle výrobce vhodné od narození, šířka nosítka by tomu odpovídala, ale protože je zádová opěrka nejmenším miminkům v oblasti ramínek stále celkem volná, doporučujeme ho minimálně od 2 měsíců, když už ji miminko trochu vyplní. Rozšíření sedu je příjemným doplňkem, u většiny dětí se používá od 5-6 měsíců.

 

ergonomické nosítko Bondolino

Nosítko nemá klasický pevný bederní pás, kolem pasu je polstrované jen střídmě - to je výhoda při nošení na břiše, kdy pás nepřekáží při ohýbání, ale při nošení těžších dětí na zádech pak opora chybí a více váhy je na ramenou, ne každému to vyhovuje. Bederní pás se zapíná pomocí širokého suchého zipu s poměrně malým rozsahem - minimum 68, maximum 98 cm. Tyto rozměry předurčují nosítko pro nosící osoby středních konfekčních velikostí.

Ramenní popruhy Bondolina jsou velmi široké (nejširší ze všech nosítek) a bohatě polstrované, nošení s nimi je velmi pohodlné, ovšem drobným štíhlým maminkám s úzkými rameny to může být až příliš.

Nosítko je z velmi příjemného šátkového materiálu, působí nadýchaně a bytelně, nejsou na něm žádné tvrdé prvky (spony, zipy). Ramenní popruhy musíte ale pokaždé při navazování dotáhnout a zavázat na uzel a to - ač úkon nijak zvlášť složitý a s praxí snadný - pro někoho může být zpočátku odrazující. Opěrka hlavičky je k nosítku pevně přišita a do vybrané výšky se připíná pomocí suchých zipů na obou ramenních popruzích. Při nošení na břiše je to snadné, i když jsou suché zipy poměrně hlučené a je třeba dávat pozor, aby se dítko našimi úpravami neprobudilo. Při nošení na zádech se opěrka hlavičky nasatvit bez pomoci jiné osoby nedá.

Nosítko mají rádi zejména rodiče, kteří přechází z nošení v šátku - je měkké s minimem kolem pasu a vázání ramenních popruhů je stále oproti šátku velmi jednoduché. Nosítko doporučujeme i kvůli rozměrům spíše pro děti do 1,5 let poté vzhledem k absenci pevného bederního pásu a kratší opěrce hlavičky spíše pro lehčí děti nebo kratší poponášení.

STORCHENWIEGE

Nosítko Německého výrobce pevných šátků na nošení dětí, ze "šátkoviny" je také vytvořené. Vyrábí se v Evropě.

Ze všech nabízených ergonomických nosítek nejstřídmější, nejslabší a nejskladnější a je podobnější MaiTai než ergonomickým nosítkům. Zádovou opěrku tvoří jen dvě vrstvy šátkového plátna. Bederní pás se zapíná sponou, je poměrně úzký a v oblasti pod zádovou opěrkou praktiky bez polstrování. To je příjemné při nošení miminek vpředu, bederní pás nepřekáží, ale u těžších dětí pak nemůže poskytnout potřebnou oporu a veškerá váha dítěte spočívá na ramenou. Absence polstrování v bederním pásu má ale svůj důvod - díky němu je možné bederní pás pod zádovou opěrkou stahovat - bederní pás se zkracuje a s ním se plynule zmenšuje i šířka zádové opěrky. Nejmenší šíře zádové opěrky je pouhých 14 cm (to ani s nejmenšími dětmi nevyužijete) a plynule ji můžete rozšířit až na 41 cm. Zvolená šířka zádové opěrky ovlivňuje i minimální a maximální obvod bederního pásu. Při nošení novorozenců má bederní pás rozsah 60-140cm, pokud budete nosit batole a zádovou opěrku mu pod nožičkami rozšíříte, musíte mít v pase alespoň 80cm, maximum je pak 164cm.

nosítkoé Storchenwiege

Zádovou opěrku můžete i zkracovat, její výšku nastavíte stažením tkanic na obou stranách její horní části. Minimální výška je přibližně 33cm. Výška zádové opěrky se dá upravovat i během nošení na břiše - u malých dětí tak opěrku hlavičky tvoří samotný horní lem zádové opěrky. Pod ním je pod zapnutým zipem smotaná opěrka hlavičky pro batolata. U malých miminek tvoří jakýsi podpůrný polštář za týlem - aby nebyl moc veliký, je třeba opěrku hlavičky pod zipem dobře složit. Pokud chcete opěrku hlavičky používat při nošení na zádech, musí se uvolnit rozepnutím zipu a zvětšením výšky zádové opěrky. Zádová opěrka může být maximálně 46cm vysoká.

Ramenní popruhy se nestahují do spon, ale jsou dlouhé, určené k dotahování při navazování a k zavázání na uzel. Po pár pokusech to není nic složitého, ale někoho to může odradit. Popruhy jsou také polstrovány jen měkkce a decentně.

Nosítko doporučujeme pro nejmenší miminka zhruba do jejich roku věku, dá se říci, že je to díky konstrukci spacialista na novorzence a malá miminka. Ačkoliv má nosítko dostatečně velkou zádovou opěrku i pro starší batolata, není už pak vzhledem k absenci pevného bederního pásu a k malému polstrování ramenních popruhů nošení stejně pohodlné jako u jiných ergonomických nosítek.


Podle čeho nosítko vybírat?

Při výběru doporučujeme přihlédnout k následujícícm okolnostem:

Pro jak staré a těžké dítě má bý nosítko určeno?

Od narození - Storchenwiege, Manduca s integrovanou vložkou, Ergo s vložkou k dokoupení (dá se použít i u nosítka Liliputi)
Od 2 měsíců - Bodnolino
Od 4-5 měsíců - Manduca, Ergo, Liliputi, Bondolino

- pro těžší batolata (nad cca 12kg) není vhodné Strochenwiege a ideální na delší nošení není Bondolino

Jakou tělesnou konstituci budou mít nosící osoby?

Malé a štíhlé ženy do cca 160cm - vhodné Manduca (bederní pás na bocích), Storchenwiege při nošení malých miminek, Bondolino
Střední postavy muži i ženy - hodí se veškerá nosítka

Větší konfenční velikosti -omezující je zejména maximální šíře bederního pásu, věnujte pozornost následujícím mírám:
Ergo - 110cm + 130cm s prodloužením, Ergo Sport - 125cm + 145cm s prodloužením
Manduca - 140cm
Bondolino - 98cm
Storchenwiege - 140 cm u malých miminek, 164 při nošení velkých dětí
Liliputi - 125cm

Vysocí tatínkové nad 190cm - díky konstrukci ramenních popruhů vhodné Manduca, Ergo Sport, nosítka s popruhy bez spon - Storchenwiege a Bondolino. Ostatní nosíka je třeba nosit s bederním pásem vysoko v pase, aby polstrování ramenních popruhů bylo na ramenou.

Z jakého materiálu je nosítko vyrobeno?

Pro někoho nedůležité, pro někoho zásadní záležitost. Až na Ergo Performance, které sází na moderní umělé materiály, jsou veškerá nosítka vyrobena ze 100% bavlny, v případě základních barevných variant Manducy je to bavlna s příměsí konopí. Materiál nosítek musí být zdravotně nezávadný pro malé děti, některá nosítka ale nabízí i variantu v biokvalitě - Ergo Organic, Manduca, některé barvy Bondolino.

To, jak je nosítko příjemné na dotyk, je z velké části individuální záležitost a velkou roli hraje také struktura a gramáž materiálu, ale můžeme se je snad pokusit seřadit od nejvíce příjemného takto:

Ergo Organic, Bodnolino, Storchenwiege, klasické Ergo, Manduca, Liliputi, Ergo Performance

Jak jedoduše se s nosítkem zachází?

Nosítko často volí rodiče, kterým není šátek sympatický především kvůli složitejší manipulaci a nutnosti naučit se s tím dobře zacházet. Nosítka jsou - co se manipulace se samotným nosítkem a následně i s dítěm týče - o poznání jednodušší. Ergo a Liliputi mají nejméně nastavování. Zapnete a dotáhnete v pase, nasadíte ramenní popruhy, které dotáhnete. Pokud chcete nosit nejmenší miminka, je třeba do nich dokoupit kojeneckou vložku a s ní už to tak jednoduché není. Vkládání dítěte do Manducy je velmi jednoduché i u novorozenců, ale popruhy už se mohou dotahovat na více místech, pokud chcete nosítko nastavit naprosto přesně na vaši postavu, je na to třeba na začátku používání trochu času. Na zavazování ramenních popruhů nosítek Strochenwiege a Bondolino je třeba si na začátku trošku zvyknout, ale po pár pokusech už je obsluha také velmi jednoduchá. Pokud navazujete v terénu třeba v zimě nebo na blátě, je třeba dávat na dlouhé ramenní popruhy pozor, aby se nevyválely po zemi.

Potřebuji velmi skladné nosítko?

Pokud je nutné nosit nosítko v batohu nebo jiném zavazadle, můžete přihlédnotu i ke skladnosti nosítek, i když to asi není úplná priorita. Od nejskladnějšího k nejmohutnějšímu je přibližně řadíme takto:
Storchenwiege, Ergo Sport a Ergo Performance, Manduca a pak přibližně stejně ostatní Erga a Liliputi a nakonec Bondolino.



F.A.Q. aneb často kladené "nosítkové" dotazy


  1. Odkdy můžu v ergonomickém nosítku miminko nosit?

V prvních letech života děti hrozně rychle rostou a ergonomická nosítka se s tím vyrovnávají různou měrou a různými způsoby. Často jde o mírný kompromis, na trhu ještě není nosítko, které by se zvládlo dokonale řizpůsobit jak novorozenci s 50cm, tak batoleti s 100cm výšky třeba tak, jak to zvládne šátek na nošení dětí. Výrobci se snaží vyhovět několika základním požadavkům - u miminek, které ještě samy nesedí je nutné udržet a podepřít nožičky tak, aby byly kolínka minimálně stejně vysoko jako zadeček, zádová opěrka musí dosahovat až k zátylku, aby mohlo být miminko celé podepřeno v mírném klubíčku. Většina nosítek má danou šířku pod nožičkami kolem 33cm, tak velké nožičky mají miminka většinou kolem 4-5 měsíců věku, takže jakmile jim je nosítko pod nožičkami pohodlné, můžete začít nosit.

Některá nosítka se snaží nabídnout i možnost nosit menší miminka a jsou dvě cesty - látku mezi nožičkami zmenšit (Storchenwiege, Bodnolino), nebo miminko v nosítku podepřít ještě zmenšovací vložkou (Manduca, Ergo). S těmito nosítky je pak možné začít nosit již dříve. Dle našich zkušeností nejsou novorozenci v nosítkách tak dobře a těsně přitaženi k tělu nosící osoby jako v dobře uvázaných šátcích na nošení dětí - i přesto ale nošení nejmenších miminek v nosítkách nezavrhujeme. Pokud rodiče potřebují nosit, vázání šátku se bojí nebo jim nejde a miminko nosit potřebuje, jsou nosítka po šátku hned druhá nejlepší varianta.

  1. Neškodí miminku poloha v sedě?

Tohle je stále ještě velmi otevřená otázka, řeší se u nošení dětí obecně - v šátcích, v nosítkách, ve vacích i v náručí... Nošení jako takové patří k historii lidstva, současnost jen přináší nová nosítka. Neexistuje studie nebo výzkum založený na delším pozorování, který by dokazoval, že by nošení dětem škodilo. Evelin Kirkilionis ve své dizertační práci sledovala asi 200 nošených dětí (v poloze vsedě i v prvních měsících vleže), v 6 letech je pozvala na lékařskou prohlídku. Problémy se zády měly ve stejné míře jako je běžné u dětí nenošených. Spíše pro nošení je tu pak spousta výzkumů, které nošení hodnotí jako pozitivní co se psychologického hlediska týče, malá miminka nošená v sedě dobře reagují na blízkost rodiče lepším dýcháním a menšími výkyvy v srdečním tepu. Nošení v sedě v ergonomickém nosítku, které drží nožičky od sebe, kolínka výš jak zadeček, je ideální pro podporu správného vývoje kyčlí, je to prakticky stejné jako ortopedy doporučované široké balení nebo poté i další terapeutické pomůcky.

Aby bylo nošení co nejšetrnější, je třeba dodržovat několik základních zásad - malé miminko musí mít kolínka minimálně stejně vysoko jako zadeček - o to se postará široká látka nosítka mezi jeho nožičkami. Nesedící miminko musí mít látkou podepřená záda až nad ramínka, o to se také u ergonomických nosítek postará výrobcem daná výška zádové opěrky. Zádová opěrka musí být dostatečně dotažena tak, aby bylo miminko přitisknuté k vám, aby se nebortilo a nevyklánělo do stran. Nezapomínejte tedy po nasazení nosítka a usazení miminka do něj dotáhnout ještě ramenní popruhy! Děti, které ještě nedrží samy hlavičku jí musí mít vždy jištěnou buď horním lemem zádové opěrky nebo opěrkou hlavičky. Ručičky volně venku by měly mít až děti, které umí samy sedět. U menších miminek by docházelo k zaklánění a to není pro ještě neposílená zádíčka ideální.

  1. Odkdy můžu nosit na zádech?

Fyziologicky není důvod, proč by se nemohlo miminko přesunout na záda už od 4-5 měsíců, kdy do nosítka doroste. Většina nosících rodičů ale začíná nosit děti na zádech v době, kdy už samy sedí a celkově jsou samostatnější psychicky i fyzicky. Při nošení na břiše máte o komfortu miminka neustále přehled - vidíte, jestli spí nebo bdí, můžete s ním komunikovat, dobře poznáte, zda je mu zima či teplo, máte pod kontrolou případné ublinknutí nebo můžete utírat nosík a pusinku :), můžete nasazovat čepičku, podávat dudlík... Na zádech se sice časem také naučíte miminko cítit, ale protože tam přecijen nevidíte a rukama dosáhnete jen v omezené míře, všechno už je složitejší a je výhodnější, pokud už se s dítětem alespoň trošku domluvíte :)

  1. Je možné nosit miminko v ergonomickém nosítku čelem dopředu?

NE! Pokud se budete hodně snažit, miminko usadíte čelem vpřed i do ergonomického nosítka. Rozhodně to ale nebude pohodlné, rozhodně to nebylo výrobce doporučené a není to ani šetrné vůči malému dítěti. Důvodů je hned několik. 4-5měsíční malé miminko má zatím posílené svalíky na krku, začíná posilovat také další svaly níž na zádech. Zatím ale nedokáže svaly páteř podpírat, vydrží to třeba jen chvilku a pak se záda prostě vytvarují podle okolí. Dítě, které je usazeno čelem vpřed a nožičky mu visí dolů, se často prohýbá podle vašeho těla dozadu do luku - a to pro něj rozhodně není šetrná poloha. Ba naopak je to poloha dráždivá a při manipulaci s miminky bychom se jí měli vyhýbat. Malá miminka, kterým ještě kyčle dozrávají, mají čelem od nosící odoby nožičky v úhlu, který kyčlíky spíše namáhá. Malá miminka ještě nezvládnou držet dlouho hlavičku, při normálním nošení čelem k nosící osobě si ji opírají o její hruď. Pokud miminko usne čelem dopředu, není možnost mu podepřít hlavičku. S miminkem nošeným čelem dopředu můžete hůře komunikovat, nemáte jak ho chránit před okolím, zejména ve městě ve velkém ruchu může být miminko z množství podnětů podrážděné.

5. Jak dlouho může být miminko v nosítku?

Jak dlouho potřebuje. Potřeba nošení se u dětí liší, některá miminka jsou vyloženě nosivá a bez přítomnosti rodiče křičí, jiným samota postýlky nevadí a někdy i vyhovuje. Délka nošení se také mění s tím, jak miminko roste. Dejte na své dítě a na svou intuicí. I když máte zrovna mimino uplakánka, kterému je dobře jen u vás, nošení je narušováno pravidelnými úkony jako je krmení, přebalování. Rozhodně doporučujeme nechávat miminku dostatek prostoru i pro hru na dece, k procvičování pasení koníků, otáčení, lezení... I miminka, která jako malinkatá na dece vydrží ležet bez pláče třeba jen 5 minut po jídle a máte pocit, že je jen nosíte, časem s tím, jak porostou jejich obzory a okolí je začne více zajímat, nošení postupně omezí na kratší časové úseky.

5. Miminko při vkládání nosítka pláče, nemá nožičky roztažené moc od sebe?

Pokud látka miminku dosahuje od kolínka ke kolínku a ne dál, nemělo by mít s nožičkami od sebe potíže. Novorozenci se rodí s kolínky přitištěnými k bříšku, když je miminko rozbalené, zkuste mu s nožičkami zacvičit, uvidíte, že takovou polohu zvládne. Děti, které mají horší kyčle, běžně dostávají pomůcky, které jim mají nožičky držet přesně ve stejném úhlu jako při nošení v nosítku. Jsou ale miminka, která si na nošení musí chvilku zvykat, vadí jim usazování a zapínání nosítka, přestože je to jen chvilička. Jakmile vyrazíte ven a dítě má zábavu v obhlížení okolí, je ukonejšeno houpavými pohyby chůze, ve většině případů se pak uklidní. Některé děti jsou zvyklé mručet a poplakávat před usnutím. Opět je tohle hlavně na vaši intuici. I kdyby se zdálo, že miminko nošení odmítá, vyzkoušejte to třeba za 2 týdny, i za takhle krátkou dobu se může jeho světonázor radikálně změnit :) U dětí nad 6 měsíců pak už tyto potíže prakticky nejsou, miminka už nošní berou vyloženě jako zábavu a výlety a práce s maminkou je těší.

6. Nošení mi není moc poholdné, po čase mě začínají bolet záda...

Jedna věc je vaše fyzická zdatnost. Pokud začnete nosit už malé miminko, pro tělo je to ideální, zátěž narůstá postupně. Pokud nosíte často, není pak problém nosit i 15kg dítě na delších výletech, protože jsou vaše svaly vycvičené a na zátěž zvyklé. U nárazového nošení těžších dětí se únava svalů objevit může. Druhá věc je pak nepohodlí při nošení a tam často pomůže různé nastavení nosítka. Zkuste zapnout bederní pás různě vysoko - někomu vyhovuje mít ho v pase, někdo ho raději zapře až o boky. Můžete zkoušet různě dotahovat ramenní popruhy a také hrudní pásek, který drží popruhy u sebe, aby nesklouzávaly z ramen. Někdy stačí povolit nebo dotáhnout nosítko jen o kousíček a hned se nosí líp. Některá nosítka umožňují ramenní popruhy zkracovat a pak je dobré nastavit si jejich délku tak, aby bylo polstrování přímo na rameni.U nosítek, která umožňují křížení popruhů za zády, určitě vyzkoušejte i tuto variantu.


Ať už se rozhodnete pro jakékoliv nosítko, přejeme vám, ať vám dobře slouží!

Za team NošeníDětí.cz Věra Kalousková





Podobné články


Přidejte komentář

Buďte první, kdo okomentuje "Ergonomická nosítka – F.A.Q."
Pole označené hvězdičkou jsou povinná. *



Recenzenti nyní nejsou ověřováni, recenze nemusí být jen od našich ověřených zákazníků.


KOŠÍK

Váš nákupní košík je prázdný.