MENU


 737 810 265    info@nosenideti.cz

O polohování miminek při vázání kolíbek

18. 10. 2009
Nosme děti správně

Jaké úvazy označujeme jako kolíbky? Mají nějaká omezení? Na co si dát pozor a jak miminko lépe napolohovat? Update: článek je ještě z dob, kdy se kolíbky běžně používaly. Dnes už se od narození nosí primárně ve vertikálních úvazech. Ale život je pestrý, pokud přijde kolíbková situace, tento článek se vám může hodit...

O polohování miminek při nošení v kolíbkách

Jako "kolíbky" se v šátkovém světě označují všechny úvazy, ve kterých miminko leží ve vodorovném klubíčku podobně, jako ho nosíte v náručí na předloktí. Kolíbky jsou úvazy, kterými se zpravidla začíná a maminky je většinou volí pro svá čerstvá miminka jako první, právě kvůli té podobnosti s nošením v náručí.

Kolíbky jako takové se nehodí pro děti s vadami kyčlí. Už v porodnici prohlédne miminko ortoped, na ultrazvukové kontroly se pak jde ještě minimálně 2x. Miminka se rodí se nedozrálými kyčlemi, úkolem ortopeda je zjistit, zda se vyvíjejí standardně (fyziologicky) nebo zda nemají nějakou vadu,  která by se měla léčit, korigovat. Pokud ortoped odhalí nějaký problém, ve většině případů nařídí široké balení, dečku, třmínky - všechny tyto pomůcky mají za úkol držet nožičky miminka široce roztažené od sebe, kolínka pokrčená a stejně vysoko jako zadeček, je to pro kyčle nejšetrnější poloha. Kolíbky ale takovouto polohu kyčlí neumožňují, při poloze bokem je vždy jedno kolínko zapřeno o vás a druhé je přitlačováno látkou šátku. Pokud je tedy právě vašemu miminku třeba s vývojem kyčlí pomoci, kolíbky přeskočte a začněte vázat vertikálně, jakoby v sedě - v takové poloze se právě snažíme nožičky miminka napolohovat přesně podle doporučení lékaře, tedy kolínka výš jako zadeček, nožičky roztažené od sebe. (Více v článku věnovanému vertikálnímu nošení.)

Pro úplnost je třeba napsat, že někteří ortopedi a fyzioterapeuté doporučují právě kvůli podpoře správného vývoje kyčlí výhradně vertikální nošení a kolíbky zavrhují jako nefyziologické. Na druhé straně je v ČR stále silné prokolíbkové prostředí, které má obavy naopak z předčasného vertikálního nošení. Jen pouze na vás, co pro své miminko vyberete. Více o rozhodování mezi vertikálním nošením a kolíbkami zde.

Pokud se miminku kyčlíky vyvíjí fyziologicky, můžete vyzkoušet kolíbky. Dají se vázat do mnoha úvazů a velmi u nich záleží na vás, jak do nich miminko umístíte a jak šátek dotáhnete. Miminko může více ležet nebo může být v tzv. vyvýšeném klubíčku, kdy již jakoby polosedí a hlavička je mnohem výš než zadeček. Může být bokem k vám s ručičkami před sebe, nebo k vám může být natočeno bříškem a jednou ručičkou vás objímá jako při kojení. Může mít nožičky složené jakoby v tureckém sedu, nebo je může mít volně a mohou mu koukat ze šátku. Může mít hlavičku schovanou celou v šátku, nebo může mít dokonalý rozhled. Může být nízko až u vašeho pasu, nebo můžete vázat tak vysoko, že má miminko hlavičku až u vašeho ramene.

Ať už navážete jakkoliv, je dobré u kolíbek hlídat několik momentů:

Asi největším nešvarem kolíbek je prohnutí miminka do strany, právě kvůli němu jsou maminky zpočátku z vázání nesvé, vidí, že je miminko divně stočené a zkřivené a neví co s tím. Jde o to, že pokud miminko vložíte do kolíbky bokem k vám s ručičkami dopředu, často mu šátek přitáhne příliš hlavičku k vašemu rameni a stejně tak se i nožičky stočí podle vašeho trupu. Když se pak na miminko podíváte svrchu je stočené podle vašeho těla jakoby do písmene C. Jak tomu zabránit?

kolíbka v šátku úvaz

hlavička, tělíčko i nožičky jsou v jedné ose

úvazy šátky kolíbka

hlavička je přitlačená k rameni, nožičky se stáčí k boku, miminko je prohnuté podle mého těla

Základem je napolohovat miminko co nejlépe už ve fázi, kdy ho držíte na ruce a chystáte se ho vložit do šátku, obalit ho látkou. Stočte ho do klubíčka a hlídejte především natočení jeho ramínek. Někdy se stane, že se během vsouvání do šátku ramínko blíž u vás vytočí směrem nahoru, vnější ramínko naopak klesne, bříško míří směrem od vás a už tím se miminko prohne do strany. Pokuste se tedy udržet miminko stále bokem k vám, obě ramínka ve stejné výšce podobně i kyčle by měly být stejně vysoko, aby se nevytáčel směrem ven zadeček, tělíčko miminka může být spíše mírně natočeno k vám.

úvazy nošení v šátku kolíbka miminko

Aby šátek tolik netlačil na nožičky a netlačil je k vašemu boku, můžete malým miminkům polohovat nožičky jakoby do tureckého sedu. Novorozeňátka obvykle sama zaujímají podobnou polohu nožiček, kolínka přitažená k bříšku. Větším dětem, kterým se už jen těžko nožičky do šátku vejdou, může šátek podpírat jen zadeček a stehýnka, od kolínek dále jim nožičky můžeme nechat volné.

vázání šátků na nošení dětí úvazy

Nejvíce ale většinou maminky bojují s polohováním hlavičky. Při vkládání miminka do látky nejprve šátek roztáhněte pod zadečkem a nožičkami. V této oblasti látku vytáhněte opravdu vysoko, zadeček může být v polovině šíře šátku nebo může být zapadlý ještě více. Kolem hlavičky stačí látku roztáhnout jen málo, hlavička by měla ležet u okraje šátku. Miminko vlastně ve výsledku leží na pruhu látky šikmo, hlavičkou k jednomu lemu. Dítě tak bude mít rozhled, ale šátek nebude přitahovat hlavičku tolik k vašemu tělu.

šátek na nošení dětí úvazy kolíbky

Dobrá rada je také roztahovat pod miminkem látku tak, že přes něj budete vytahovat lem, který máte na rameni dál od vašeho krku. Hlavička má pak ještě větší volnost, začátečníkům nehrozí její přílišné zapadnutí do látky. Můžete také regulovat výšku hlavičky - pokud necháte všechnu látku na rameni, bude hlavička výš, pokud ji stáhnete s ramene trochu dolů, hlavička klesne.

A konečně pokud se vám stále nedaří polohu miminka v kolíbce vylepšit, můžete ho do šátku vložit podepřené. V USA se k látkovým nosítkům ring sling prodávají speciálně vycpané válečky, které se podloží pod miminko, podpírají mu záda a hlavičku a fungují jako výztuha, drží dělíčko a hlavičku v jedné linii a hlavičku i podpírají, takže šátek nemá šanci hlavičku přitlačit k rameni, dokonce nemusí hlavičku podpírat vůbec, látka může končit jen nad ramínky miminka. V našem prostředí můžete miminko zabalit do zavinovačky, do složené dečky, do čehokoli, co ho trochu podepře. Můžete také vyzkoušet podepření srolovaným ručníkem. Přehněte ho tak, aby byl vysoký přibližně jako tělíčko a hlavička miminka, z obou stran ho směrem doprostřed srolujete. Miminko na takto srolovaný ručník položte a nasuňte ho do šátku i s ručníkem pod zády a hlavou. Hlavička bude hezky držet v prohybu mezi dvěma válečky ručníku v jedné ose s tělíčkem.    

Ne vždy se podaří navázat miminko úplně rovně, je to normální a nemusíme na sebe být tolik puntičkářské.  I když se nám navázat rovně daří, je v každém případě dobré při nošení střídat strany, na které je dítě uvázáno. Jednou navážeme hlavičkou k levému rameni, jednou k pravému. Pro většinu maminek je to problematické, často preferujeme jednu ruku, na kterou jsme šikovnější a na opačnou stranu je nám vázání nepříjemné. Musíme si však uvědomit, že pokud nosíme miminko delší časové úseky, umožňuje mu kolíbka rozhled jen na jednu stranu, pokud se chce podívat po okolí, může hlavičku vytočit jen na jednu stranu. Malá miminka mívají také často jednu stranu oblíbenější, příklad ve spánku na zádech otáčí hlavičku jen k jedné straně. Z hlediska psychomotorického vývoje je však dobré, pokud procvičují strany obě, měli bychom kontrolovat, zda si nevytvořili výraznou preferenci jen jedné strany a motivovat je k procvičování obou polovin těla. Doporučuji i v kolíbkách střídat strany, aby se svalíky miminka mohly vyvíjet rovnoměrně.

Miminko můžete navázat více do lehu nebo naopak více do sedu, kdy má hlavičky výrazně výš jak zadeček. Ani jeden způsob není špatný, jde jen o to, co se vašemu miminku líbí a co se vám dobře nosí. Někdy se stává, že má miminko až příliš přitlačenou hlavičku k hrudníčku, hlavička je v předklonu. Říká se, že by mezi bradičkou a hrudníčkem měl být alespoň centimetr volného prostoru tak, aby miminko mohlo dobře dýchat.  Pokud chcete hlavičku napolohovat níž, většinou stačí stáhnout lem, který hlavičku podpírá, trochu z ramene dolů. Výborně to jde právě v případě, kdy vážete miminko hlavičkou k lemu dál od vašeho ramene - při vsouvání miminka přes něj vytahujete látku za lem dál od vašeho ramene. Někdy je problém v tom, že při vázání sjede miminko zadečkem příliš nízko, vlastně až k vašemu boku, tělíčko má pak v nejnižším bodě a látka zvedá až hlavičku. Při dalším vázání se pokuste nespouštět zadeček tak daleko, bude to jistě lepší.  

šátky na nošení dětí kurz vázání kolíbky

Zadeček se při vázání dostal až k boku. Záda jsou téměr rovná, ale hlavičku už látka zvedá. Panenka nemá tolik ohebný krček, u reálného miminka by bylo prohnutí v oblasti krku ještě zřetelnější.

Zpočátku je třeba experimentovat a zkoušet různé úvazy, způsoby vkládání miminka. Je možné, že se vám povede uvázat výborně a pohodlně hned napoprvé, ale je také možné, že bude chvíli trvat, než najdete pohodlnou polohu jak pro vás tak pro miminko. Hodně maminek s kolíbkami zápasí, zvlášť, pokud právě s vázáním začínají a jsou nejisté. Pokud jste dočetly až sem, jste jistě dostatečně trpělivé a několik méně vydařených pokusů vás neodradí J Nebojte se, jistě si časem najdete svůj styl tak, jako jsem si ho našla já a tak, jak si ho našly i jiné maminky.

Vázání se vždy účastní dva lidé - nosící osoba a malé miminko. Pokud zjistíte, že kolíbky nejsou pro vás a pro vaše miminko to pravé ořechové - miminko pláče a kolíbky neakceptuje - jsou tu pak ještě vertikální úvazy, můžete vyzkoušet je.

Věra Kalousková
nosenideti.cz

 

diskuze ke článku zde

zkoušíte kolíbkovat a nejste si jisté?
vložte foto do galerie nebo založte diskuzní vlákno s vloženými fotografiemi a nechte se zkontrolovat :)

 





Podobné články


Přidejte komentář

Buďte první, kdo okomentuje "O polohování miminek při vázání kolíbek"
Pole označené hvězdičkou jsou povinná. *



Recenzenti nyní nejsou ověřováni, recenze nemusí být jen od našich ověřených zákazníků.


KOŠÍK

Váš nákupní košík je prázdný.